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ADDENDUM NO. 1 

BID NO.  17-06 

Multi-Court Improvements for S. Cove Park 
 Bid Opening Date: March 7, 2018 at 2:00pm 

 
This Addendum #1 includes answers to the following question(s) and/or clarification(s) from Oconee 
County.  A signed copy of this Addendum #1 must also be returned with your bid. 
 
Clarification/Change for “Asphalt Court Surface Coating”, Section 02511, Paragraph 3.3.D. of the 
Technical Specifications: 
 

D. Apply coatings with a soft rubber squeegee to a uniform coverage parallel with one of the 
edges of the court. Care shall be taken not to leave ridges where adjoining applications 
overlap.  Apply a minimum of two coats of acrylic resurfacer and a minimum of two coats of 
color system at manufacturer's recommended rates, but at no less than 0.05 gallons per 
square yard per coat of undiluted concentrate. Allow previous coat to dry at least two hours 
prior to applying subsequent coat. Apply coats 90 degrees to the previous application 
direction. 

 
Question 1:  How old are the existing tennis courts? 
Answer 1:  The County is not sure of the exact age of the existing tennis courts.  They are at least 20 
years old. 
 
Question 2:  If the contractor cuts any existing underground lines for water or electric are they 
responsible for the repair? 
Answer 2:  Yes. 
 
Question 3:  For the fence demolition, do the concrete footers have to be dug up and removed? 
Answer 3:  Yes. 
 
Question 4:  There is an existing “concrete curb” on the lower side of the tennis courts.  Does it need to 
be removed? 
Answer 4:  Yes. 
 
Question 5:  Is there a local place to dispose of the asphalt and will they charge? 
Answer 5:  The asphalt may be disposed of at the Oconee County C&D Landfill, 15031 Wells Hwy, 
Seneca, SC, 29678, approximately 7.5 miles from S. Cove Park.  If the asphalt is relatively free of dirt 
there is no charge.  If there is significant dirt combined with the asphalt, then there is a charge of $30 per 
ton.   
 
Question 6:  Is there any existing irrigation located around the tennis courts? 
Answer 6:  No. 
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Question 7:  The specs call for a mesh that is 6-10mil thick and fuse bonded.  If they want fuse bonded it 
only goes up to 3 mil thickness.  Can you clarify which one? 
Answer 7:  Section 02822 – Chainlink Fences, Gates, Windscreen Paragraph 2.2.A. is revised as 
follows: 
 

A. PVC coating: 6 mil (0.15mm) to 10 mil (0.25mm) thickness, thermally fused to zinc-coated 
steel core wire: Per ASTM F668 Class 2b. Core wire tensile strength 75,000 psi (517 MPa). 
Size: Helically wound and woven to height of 10’ feet with 1 ¾” diamond mesh, 8 gauge, 
with a core wire diameter of 9 gauge and a break load of 1.290 lbf .  
Color Black.  ASTM F934. 

 
Question 8:  The specs call for the framework to be Schedule 40.  SCH40 framework has a thick mil 
coating on it and it will peel during installation and normal use.  One the coating is peeled, it can be 
painted, but the scab will show.  They can use SS40 pipe, which has a higher tensile strength and a light 
mil coating.  The SS40 can easily be touched up with paint.  Can we bid using SS40? 
Answer 8:  Bid as specified. 
 
Question 9: It appear the fence is supposed to be placed 1’ inside of the asphalt.  By placing them there 
the asphalt will have to be cut and the posts installed.  This will lead to premature cracking around the 
base of every post.  There are some posts (divider fence on the pickleball courts and net posts) where this 
is unavoidable.  For the perimeter fencing we normally saw cut the asphalt to the desired dimensions and 
set the post flush to the asphalt  the fence mesh is still in the proper spot and it avoids the cracking 
around the footer since the post is not set in the asphalt.   
Can we quote using this method?  If so it will reduce the pad by 1’ on all four sides.   
Answer 9:  Bid as shown on the drawings. 
 
Question 10:  With the revised layout of the courts, there is only 10’ between the tennis courts.  The 
American Sports Builders Association calls for there to be at a minimum 12’.   
Answer 10:  Bid as shown on the drawings. 
 
Question 11:  Most government municipalities on building tennis courts require the contractor to have at 
least 3 – 5 years of building experience.  I did not see this in the specs, does this mean any contractor can 
bid? 
Answer 11:  The County will be checking the references of the bidders to quantify their experience on 
this type of project. 
                                                                            

END ADDENDUM NO. 1 
 
Dated:  March 1, 2018 
 
Please acknowledge receipt of Addendum by signing and attaching to your bid. 
 
 
BY: ___________________________________    DATE: __________________________ 

(Contractor) 
 
 

____________________________________ _______________________________ 
(Signature)     (Title of Signing Officer) 
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